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2012/02/10

ラクレット/Raclette

こっちではチーズフォンデュとはちょっと違うラクレットというのがあります。熱でチーズを溶かしたものを茹でたじゃがいもやハムと食べるものみたいで、今日友人宅でのディナーで頂きました♪

大きな一つのチーズの固まりを焼いて、焼けた端から皆で分ける、という家電もあるのですが、これは順番待ちになるのでちょっと不便かも。今回のように、一人一人小さなプレートをもらって、それぞれ焼くというのはなかなか素敵な手法☆ちなみにこれ、クレープとかも焼けるし、上にお鍋を置いて温かくもしておける便利品。

妊婦さんが食べられるチーズも用意してくれて、チーズを目一杯堪能しました♡

In France, they have cheese meal called 'Raclette'. It's close to cheese fondue but little different. You melt (grill?) the cheese and eat it with boiled potato and ham. We had this at our friend's house today : )

There are few types of tools. One type is to grill one big cheese and separate but with this one, we need to wait for turns sometimes. I thought the tool we used this time was good. We each have our own small plate to grill our own cheese. You can make crepe with this too. Also, keep pots warm by putting it on top. Very practical, I thought : D

They prepared cheese that pregnant women can eat too ; ) I enjoyed the cheese a lot!



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